Wielkanocne przySmaki

Autor:
Agnieszka ŚOT
Data publikacji:
06 Marzec 2019
Odsłuchaj tekst

      Na Święta Wielkanocne, podobnie jak na Boże Narodzenie przygotowuje się specjalne potrawy. My proponujemy kilka przepisów. Pierwszy z nich to wielkanocne jaja w kminku, potrawa pochodzi ze zbioru przepisów Sióstr Boromeuszek z Cieszyna. Jaja te podaje się do wielkanocnego śniadania. Następnie zakosztujmy w barszczu białym tradycyjnie pochodzący z terenów Zagłębia i szynkę w cieście – murzin - wypiek z obszaru Śląska Cieszyńskiego. Jest on pieczony tam od dziesiątków lat. Kolejnym przepisem idealnymi na Święta jest pyszna maślana buchta pieczona z nadzieniem lub bez (wówczas podaje się ją z powidłami, dżemem czy masłem do smarowania), czy pieczona na Wielkanoc chałka. Na świąteczny deser proponujemy przepyszną szpajzę.

 

Wielkanocne jaja w kminku

Składniki:

  • 4-6 jajek
  • paczka kminku
  • 1 płaska łyżka soli

Opis przygotowania:

Jaja ugotować na twardo. Pobić skorupki (nie obierać) i poprzekłuwać jajka szpilką kilka razy. Przygotować zalewę: do 1 litra wody dodać kminek, 1 łyżkę soli i gotować przez 5 minut. Do ostudzonej zalewy włożyć jajka i odstawić na 2-3 dni. Podawać do wielkanocnego śniadania.

jaja

 

Barszcz biały

Składniki:

  • 400 g kiełbasy białej
  • 1l wody
  • 400 g ziemniaków
  • 0,5 l zakwasu z mąki pszennej
  • 150 ml śmietany 18%
  • 60 g grzybów suszonych
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • majeranek
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Opis przygotowania:

Grzyby umyć, namoczyć, ugotować. Wodę zagotować, w niej sparzyć i wyjąć kiełbasę. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w grubą kostkę i dodać do wody razem z przyprawami. Dodać grzyby wraz z wodą, w której się gotowały. Gdy ziemniaki zmiękną, dołożyć pokrojoną w talarki kiełbasę i wlać zakwas. Wszystko razem zagotować. Do śmietany dodać odrobinę barszczu, by ją zahartować, połączyć z zupą i chwilę gotować. Doprawić solą i pieprzem.

barszcz

 

Szynka w cieście – Murzin

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 250 g margaryny
  • 3 jajka
  • 70 g drożdży
  • 500 ml ciepłego mleka
  • 700 g szynki z kity, wędzonego boczku i białej kiełbasy
  • sól

Opis przygotowania:

Mąkę przesiać, dodać jajka, sól, mleko, roztarte drożdże i roztopioną margarynę. Wszystko razem wymieszać i wyrobić ciasto. Rozłożyć na stolnicy, nałożyć wędzonkę, boczek i kiełbasę pokrojone w kawałki, zawinąć w rulon. Posmarować jajkiem i piec w brytfannie. Podawać z chrzanem lub ćwikłą.

Trudno dociec, dlaczego potrawa ta ma taką nazwę - może od ciemnego koloru ciasta, które wyrabiane było dawniej tylko z mąki pszennej z otrębami, nieczyszczonej, ręcznie mielonej na żarnach i przesiewanej na sitach.

murzin

 

Maślana buchta

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 40 g drożdży
  • 80 g cukru
  • 375 ml mleka
  • 200 g masła
  • 5 żółtek
  • skórka z cytryny
  • rodzynki

Opis przygotowania:

Drożdże rozrobić z mlekiem i odrobiną cukru. Żółtka ubić z resztą cukru. Dodać do mąki żółtka, drożdże, mleko i roztopione masło. Wyrobić gładkie ciasto, przełożyć do formy i piec w rozgrzanym piekarniku 40–60 minut.

buchta

 

Chałka

Składniki (na 2 sztuki):

  • 45 g drożdży
  • 400 ml ciepłej wody
  • 20 g cukru
  • 20 g soli
  • 80 g masła
  • 20 g maku
  • 4 jaja
  • 1000 g mąki pszennej

Opis przygotowania:

Drożdże utrzeć z cukrem w misce, wymieszać z ciepłą wodą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-12 min. Do miski z drożdżami wbić 3 jaja, dodać 400 g mąki, miękkie masło, sól. Ubijać powoli i dodawać małymi ilościami pozostałą część mąki. Ciasto przełożyć na stolnicę i wyrobić, aż będzie elastyczne. Przełożyć do miski z powrotem, przykryć czystą ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć z powrotem na stolnicę, podzielić na sześć równych kawałków i uformować wałeczki. Spleść dwa warkocze, każdy z trzech wałeczków. Blachę wysmarować masłem, włożyć chałki tak, by miały od siebie odstęp, i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Z jednego jaja, które nam pozostało, oddzielić żółtko, roztrzepać z odrobiną wody, posmarować wierzch chałek i posypać makiem lub kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika, piec przez ok. 35-45 min.

chałka

 

Szpajza

Składniki (na 10 porcji, po 100 g):

  • 9 jaj
  • 2 cytryny
  • 130 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 20 g żelatyny

Opis przygotowania:

Żelatynę namoczyć w zimnej przegotowanej wodzie i rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając łyżkę wrzącej wody. Cytryny umyć, sparzyć, osuszyć. Otrzeć skórkę, a sok wycisnąć. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do białości, dodając skórkę cytryny i po łyżce soku z cytryn. Z dobrze schłodzonych białek ubić sztywną pianę. Do żółtek dodawać partiami ubite białka i żelatynę, lekko podmieszać. Gotowy krem wlać do salaterek i wstawić do lodówki.

szpajza

 

Wyświetlenia:  124
Twoja ocena:
Ocena: 0.0 (Oddano 0 głosy)