Prosta i interesująca karta zadowoli i starszych i młodszych. Specjalnością są kurki. Znajdziemy smaki wytrawne i na słodko. Świetna cena na obiad dnia. Dla zainteresowanych menu cateringowe. Kuchnia, jak u mamy, bo faktycznie gotuje mama właścicielki. Przytulne wnętrza, parking dla gości, a w planach specjalne oferty kulinarne na szczególne dni. Najbliższa przygotowana na 11 listopada i będzie to gęsina na św. Marcina.
- Żarki nas zauroczyły. Znalazłyśmy lokal, przygotowanie miejsca trwało kilka miesięcy, ale teraz jesteśmy już do dyspozycji gości – mówi częstochowianka Aleksandra Krakowska, właścicielka Bistro Kameralna w Żarkach położonego przy skrzyżowaniu ul. Myszkowskiej i Strażackiej w kierunku Kroczyc. – Wjazd znajduje się od ul. Strażackiej i tu do dyspozycji kilka miejsc parkingowych.
O dekorację i wystrój zatroszczyli się pani Aleksandra z narzeczonym. Teraz to ona dba o obsługę gości troszczy się pani Aleksandra, a jej mama dba o to, aby na talerze trafiały smaczne potrawy. W menu znajdziemy trzy specjalności: confitowane udko z kaczki w akompaniamencie konfitury z jarzębiny, podawane z kluseczkami szagówkami z dodatkiem czarnuszki oraz marynowaną gruszką. Dla fanów fit kuchni polecamy sałatkę z kawałkami indyka, gruszki i sera rokpol polane słodko-kwaśny sosem malinowym z prażonymi płatkami migdałów. Dla łasuchów czekoladowe ciasto z nutą migdałów i pomarańczy z lodami waniliowymi i bitą śmietaną.
W menu znalazły się i makarony, i mięsa, są sałatki oraz naleśniki. Warto wybrać potrawy z dodatkiem kurek, gdyż mają rewelacyjny smak. Z pewnością atutem jest danie dnia serwowane w godz. 13.00 do 17.00. Pierwsze i drugie danie w cenie 20 zł od poniedziałku do soboty. W niedzielę kosztuje 35 zł, ale w cenie jest deser. W karcie są też napoje ciepłe i zimne, desery, herbaty smakowe i rozgrzewające. Są także czekolady na gorąco i ciasta.
- Przygotowano miejsce dla 30 osób. W planach mamy zamiar stworzenia ogródka piwnego – informuje właścicielka. – Dla gości mamy też specjalne oferty kulinarne w zależności od pory roku.
Na chłodne jesienne dni polecana jest zupa z dyni, makaron drwala z polędwiczką i borowikami oraz jabłka w cieście z żurawiną. Jest oferta dla motocyklistów, którzy otrzymują 10 proc. zniżki. Na specjalne okazje, najbliższa 11 listopada, planuje się specjalne menu z gęsiną.
Na miejscu można zorganizować przyjęcie okolicznościowe, albo zamówić catering. W ofercie patery cateringowe: kanapki, babeczki słodkie lub wytrawne, przekąski, ale istnieje też możliwość zamówienia ciasta. Zamówienia cateringowe należy składać dzień wcześniej do godz. 15.00.