Kulinarnie
XVIII Festiwal Śląskie Smaki 2.06.2024 w Tarnowskich Górach!
15 Январь 2024
XVIII Festiwal Śląskie Smaki już 2.06.2024 w Tarnowskich Górach. Kulinarne święto Smaków w blasku światowego dziedzictwa UNESCO!
Restauracje na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki
07 марш 2022
Na Szlaku znajdują się restauracje i lokale gastronomiczne serwujące tradycyjne dania regionalne. Członkiem Szlaku może być tylko ten, kto uzyskał certyfikat „Śląskie Smaki”, potwierdzający jakość dań i ich regionalną autentyczność.
Gotujemy z produktów lokalnych - DANIA GŁÓWNE
14 Июль 2020
Kuchnia województwa śląskiego jest bardzo różnorodna. Przenikają się w niej wpływy niemieckie, czeskie, czy austriackie, a na wschodnich krańcach w części jurajskiej także żydowskie. Niektóre potrawy są unikatowe – tak jak rolada śląska, czulent, czy gęś siewierska, inne różnią się od siebie detalami, a często tylko samą nazwą.
Gotujemy z produktów lokalnych - ZUPY
14 Июль 2020
Kuchnia województwa śląskiego jest bardzo różnorodna. Przenikają się w niej wpływy niemieckie, czeskie, czy austriackie, a na wschodnich krańcach w części jurajskiej także żydowskie. Niektóre potrawy są unikatowe – tak jak rolada śląska, czulent, czy gęś siewierska, inne różnią się od siebie drobnymi detalami, a często tylko samą nazwą.
Śląskie Smaki na wiosnę
17 марш 2020
Kuchnia regionalna województwa śląskiego kojarzy się głównie z sycącymi, mięsnymi daniami, które dostarczać miały siły do pracy. Niejednokrotnie oparta na ziemniakach, kapuście lub mące była kuchnią prostą, acz pożywną. Jednak w ostatnich latach przeszła przeobrażenie, które wpłynęło na sposób serwowania i przyrządzania dań, czy użycie kiedyś niedostępnych produktów.
Świąteczne Smaki w Śląskim
20 Декабрь 2019
Zima wielu z nas kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Bez względu na miejsce i region, świętowane jest ono zazwyczaj w rodzinnym gronie. A z czym kojarzą się Święta Bożego Narodzenia?
10 sprawdzonych przepisów na grzyby
01 сентябрь 2019
Kuchnia regionalna województwa śląskiego obfituje w dania z grzybami. Bogactwo jurajskich i beskidzkich lasów przez lata było inspiracją dla gospodyń domowych, które chętnie wykorzystywały tamtejsze podgrzybki, kurki, prawdziwki, czy koźlaki. Grzyby mogą stanowić danie samo w sobie lub całkowicie odmienić znane już potrawy nadając im szczególnego aromatu.
O XIV Festiwalu Śląskie Smaki w magazynie Świat Podróże Kultura
02 Июнь 2019
O XIV Festiwalu Śląskie Smaki w magazynie Świat Podróże Kultura
Ślaskie Smaki wigilijnie
19 Декабрь 2017
Różnorodna i bogata w tradycje kulinarne kuchnia województwa śląskiego na czas Świąt Bożego Narodzenia prezentuje znane i mniej znane potrawy wigilijne.
"Śląskie Smaki na minusie" w magazynie 2B STYLE
06 Декабрь 2017
"Śląskie Smaki na minusie" w zimowym magazynie 2BStyle - o zimowej kuchni i innych zimowych atrakcjach.
Blogerzy kulinarni na Szlaku
23 Август 2016
W miniony weekend (19-21 sierpnia) województwo śląskie zwiedzali i - co najważniejsze - smakowali blogerzy kulinarni. Zaskoczeń, zarówno smakowych, jak i tych turystycznych było co niemiara.
Śląskie Smaki na Wielkanoc
16 марш 2016
Wielkanocne śniadanie kojarzy się w całej Polsce z babami drożdżowymi, barankami z lukrem, czy pachnącymi szynkami i kiełbasami. Jednak dla mieszkańców województwa śląskiego Święta Wielkanocne to również liczne lokalne przysmaki.
Wielkanocne stoły w Śląskim
19 марш 2015
Różnorodność kuchni regionalnej w śląskim przejawia się również w potrawach świątecznych. To zdumiewające, że śniadanie wielkanocne potrafiło tak się różnić w domach oddalonych od siebie o zaledwie 100 km. Wiadomo, że nigdzie nie zabrakło bab wielkanocnych, baranków z lukrem, czy pachnących szynek i kiełbas, które stanowią podstawę na wielkanocnych stołach w całej Polsce. Jednak mieszkańcom województwa śląskiego Święta Wielkanocne kojarzą się również z tutejszymi, lokalnymi przysmakami.