Wyszukiwarka
Liczba elementów: 1264
Aktualności
Za nami 15 Festiwal Śląskie Smaki! W tym roku wydarzenie odbyło się na dziedzińcu Zamku Piastowskiego w Raciborzu. W konkursie kulinarnym wzięło udział 28 drużyn. Remigiusz Rączka – przewodniczący konkursowego Jury podkreślał, że rywalizacja była naprawdę zacięta, a wyniki drużyn różniły się zaledwie o kilka punktów.
Statyczna treść
Za nami 15 Festiwal Śląskie Smaki! W tym roku wydarzenie odbyło się na dziedzińcu Zamku Piastowskiego w Raciborzu. W konkursie kulinarnym wzięło udział 28 drużyn. Remigiusz Rączka – przewodniczący konkursowego Jury podkreślał, że rywalizacja była naprawdę zacięta, a wyniki drużyn różniły się zaledwie o kilka punktów.
więcej >>
Dodaj do planera
Trasy
Katowice / Zawiercie
Trasa rozpoczyna się w Katowicach w Parku Powstańców Śląskich a kończy przed dworcem PKP w Zawierciu. Liczy ona 66km, więc nie jest to najkrótszy wariant. Celem jest pokazanie, że dojazd na Jurę z samego serca Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii jest bardzo ciekawy i przyjemny. Co bardzo ważne – aż 71% trasy prowadzi po drogach wyłączonych z ruchu samochodowego. Są to w zbliżonych proporcjach drogi rowerowe i drogi leśne lub polne. Pozostałe 29% to drogi o małym natężeniu ruchu samochodowego, więc z trasą spokojnie dadzą sobie radę średniozaawansowani rowerzyści. Preferowany rower, który poradzi sobie w terenie, czyli, np. górski, trekkingowy, crossowy lub gravel.
więcej >>
Dodaj do planera
Aktualności
Polska Organizacja Turystyczna przygotowała projekt „Certyfikacja Podmiotów Turystycznych”, którego zadaniem jest wyróżnienie i promowanie obiektów i organizatorów turystycznych, świadczących usługi na wysokim poziomie i dbających o bezpieczeństwo podróżnych. Zaproszone są podmioty z miasta/miejscowości/rejonu/regionu do udziału w certyfikacji w ramach Programu #POLSKIBONTURYSTYCZNY.
Aktualności
W tym roku uczestnicy festiwalu powalczą o Złotą, Srebrną lub Brązową Zopaskę (fartuch), w jednej z trzech kategorii: • potrawa regionalna, • produkt lokalny, • potrawa/produkt inspirowany tradycją.
Statyczna treść
W tym roku uczestnicy festiwalu powalczą o Złotą, Srebrną lub Brązową Zopaskę (fartuch), w jednej z trzech kategorii: • potrawa regionalna, • produkt lokalny, • potrawa/produkt inspirowany tradycją.
więcej >>
Dodaj do planera
Wydarzenia
Kostkowice
Dzień Dziecka z GOPR Można dobrze się bawić a jednocześnie sprzątać Jurę i zbierać pieniądze na leczenie chorych dzieci, przekonują: Fundacja GOPR i organizatorzy projektu Zdobywaj Góry organizując nietypowy Dzień Dziecka. Warto się o tym przekonać odwiedzając 30 maja w niedzielę parking w Kostkowicach nad Zalewem Dzibice w gminie Kroczyce. To zaledwie 60 km od Katowic a na gości czeka moc atrakcji i wrażeń.
więcej >>
Dodaj do planera
Artykuł
Czas wakacji to nie lada wyzwanie dla posiadaczy psa. Gdzie pojechać razem z czworonożnym przyjacielem, by samemu mile spędzić czas i nie stresować naszego czworonoga? – Podpowiadamy: Jura Krakowsko-Częstochowska, a konkretnie jej część północna i środkowa w ramach Parku Krajobrazowego Orlich Gniazd.
Aktualności
Rozpoczął się nabór na bezpłatny kurs doszkalający dla pilotów wycieczek realizowany przez Polską Organizację Turystyczną we współpracy z Forum Regionalnych Organizacji Turystycznych. Link do formularza dostępny jest na końcu artykułu. Zaliczenie 16 sesji szkoleniowych on-line o poszczególnych województwach, zdanie egzaminu i otrzymanie specjalnego certyfikatu zwiększy nie tylko zasób wiedzy i kompetencji uczestników, ale również uatrakcyjni ofertę usług świadczonych przez grupę zawodową pilotów wycieczek.
Aktualności
Przedstawiamy listę członków Jury, którzy oceniać będą regionalne potrawy i produkty zaprezentowane na Festiwalu w 3 kategoriach: potrawa regionalna, produkt lokalny, potrawa/produkt inspirowany tradycją.
Statyczna treść
13 czerwca na Zamku Piastowskim w Raciborzu odbędzie się najsmaczniejsza impreza w województwie! Co nas czeka w tym roku?
więcej >>
Dodaj do planera
Statyczna treść
Przedstawiamy listę członków Jury, którzy oceniać będą regionalne potrawy i produkty zaprezentowane na Festiwalu w 3 kategoriach: potrawa regionalna, produkt lokalny, potrawa/produkt inspirowany tradycją.
więcej >>
Dodaj do planera