Wyszukiwarka
Liczba elementów: 41
WYBIERZ ŚLĄSKIE Rusza kampania „Wybieram Śląskie”. Znane osoby z regionu zachęcają do odpoczynku w województwie śląskim
W związku ze stanem pandemii Śląska Organizacja Turystyczna podjęła decyzję o zmianie terminu dorocznego Festiwalu Śląskie Smaki. Festiwal co roku cieszy się ogromną popularnością w całym regionie. Nowy termin Festiwalu Śląskie Smaki to 13 września 2020 roku.
Od kilku lat Śląska Organizacja Turystyczna z zaciekawieniem śledzi trendy związane z kulinariami. Organizując kolejne edycje Festiwalu „Śląskie Smaki” zauważyć można nie tylko wzrost zainteresowania lokalnymi smakami, a nawet masową modę na kulinaria potęgowaną m. in. programami telewizyjnymi. Wielką szansą dla województwa śląskiego jest właśnie turystyka kulinarna, dlatego już od 2010 r. projekt „Śląskie Smaki” stale się rozwija.
Rudy
Nie ma lepszej okazji niż Festiwal, by spróbować swoich sił w roli szefa kuchni! W konkursie kulinarnym do walki o złoty, srebrny lub brązowy Durszlak oraz o tytuł Eksperta „Śląskich Smaków” stanąć może każdy: profesjonalny kucharz, uczeń szkoły gastronomicznej i amator gotowania. W tych kategoriach zmierzą się ze sobą miłośnicy tradycyjnej kuchni województwa śląskiego. Łącznie do konkursu mogą stanąć 24 drużyny (po 8 z każdej kategorii). Ekipy amatorów mogą startować w składzie do 4 osób, a ekipy profesjonalistów i szkół gastronomicznych – do 2 osób.
więcej >>
Dodaj do planera
Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki” zyskał trzy nowe restauracje.
Festiwal „Śląskie Smaki” jest jedną z najbardziej znanych i rozpoznawalnych imprez kulinarnych w województwie śląskim. Firmowana przez Śląską Organizację Turystyczną impreza co roku odbywa się w innym zakątku regionu, co jeszcze bardziej podkreśla różnorodność kulinarną śląskiego. Tym razem odbędzie się w Bielsku-Białej. O miano Eksperta Śląskich Smaków i nagrodę Złotego Durszlaka walczyć będą 22 konkursowe drużyny, podzielone na 3 kategorie - amatorów, profesjonalistów i uczniów szkół gastronomicznych. Oprócz tego - jak zawsze bogaty program artystyczny: koncerty, pokaz kulinarny i animacje dla dzieci. Na koniec - tradycyjnie - występ legendarnego Zespołu Pieśni i Tańca "Śląsk" im. Stanisława Hadyny. W tym roku po raz pierwszy odbędzie się również jarmark produktów tradycyjnych, a na nim prezentacja restauracji Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki. Będzie naprawdę smacznie. Zapraszamy!!!
 Miłośnicy najlepszych regionalnych smaków spotkają się w Bielsku-Białej. W konkursie kulinarni adepci, gotujący amatorzy i profesjonalni kucharze rywalizować będą o tytuł Eksperta Śląskich Smaków. W trakcie największego w regionie kulinarnego święta publiczność zobaczy również pokazy kulinarne, posmakuje dań oferowanych przez restauracje Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”. Imprezę zwieńczy występ Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny.
 Już dziś zapraszamy do udziału w konkursie kulinarnym VIII Festiwalu "Śląskie Smaki". Tegoroczna edycja imprezy odbędzie się w sobotę, 15 czerwca, w Bielsku-Białej. 
 Zapraszamy do udziału w zabawie "Poznaj Śląskie Smaki", czyli podróżowania po województwie śląskim i smakowania tego, co w regionie najlepsze. A jak wiadomo, najlepsze potrawy z terenu całego województwa skosztować można w 35 lokalach Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki!  Kupując choć jedno z dań menu Śląskie Smaki w loklau można otrzymać pieczątkę. Gdy zbierze się ich 7, wystarczy wypełnionny konkursowy kupon wysłać do Śląskiej Organizacji Turystycznej. Szczegóły zabawy w regulaminie.  Zaqpraszamy do kulinarnych podróży!
 I ja tam byłem, miód i wino piłem, A com widział i słyszał, w księgi umieściłem… i zasmakowałem – tak można podsumować inaugurację Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”, która odbyła się we wtorek, 23 października 2012 r., w Katowicach. Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki”® powstał z inicjatywy Śląskiej Organizacji Turystycznej w celu ochrony i promowania dziedzictwa kulinarnego województwa śląskiego. Znajdują się na nim obecnie 23 restauracje z całego regionu, reprezentujące różne „stoły” i różne tradycje. Warunkiem przystąpienia do Szlaku było przejście ścisłego procesu certyfikacji, obejmującego zarówno kwestie smaku potraw, ich przygotowania, użytych składników, ale także jakość samej restauracji – czystość, czy dbałość o obsługę. - Województwo śląskie słynie z dobrej kuchni. Niewielu zdaje sobie jednak sprawę z tego, jak bardzo jest ona różnorodna. Wpływy czeskie, austriackie, niemieckie, w końcu żydowskie – wszystko to zostawiło swój ślad i sprawiło, że Śląskie to jeden z najciekawszych kulinarnie regionów Polski. Szlak łączy w sobie pasję z tradycją, obok której nie można przejść obojętnie. Ze względu na wyjątkowość potraw jest to szlak, który warto odwiedzić – mówi Agnieszka Sikorska, Dyrektor Biura Śląskiej Organizacji Turystycznej. Na inaugurację Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”® zostali zaproszeni dziennikarze z całego województwa, restauratorzy oraz członkowie komisji certyfikacyjnej. W trakcie uroczystości wręczono certyfikaty, które potwierdzają członkostwo lokali w Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki”® Certyfikaty wręczył Mariusz Kleszczewski – Prezes Śląskiej Organizacji Turystycznej i Wicemarszałek Województwa Śląskiego. Podczas spotkania można było także poczuć prawdziwe Śląskie Smaki. Restauracje, które od dziś tworzą Szlak, przygotowały degustacje potraw, z których będą słynąć na Szlaku. - Przygotowanie tradycyjnego dania pochodzącego z województwa śląskiego to nie lada sztuka. Tym bardziej cieszymy się, że powstał szlak restauracji, które znają tajniki tej sztuki i przygotowują potrawy smaczne, które zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy tej kuchni – podsumowuje Mariusz Kleszczewski, Prezes Śląskiej Organizacji Turystycznej. Już wkrótce rusza promocja Szlaku – m. in. cykl telewizyjnych programów kulinarnych, w którym prezentowany będzie i sam produkt turystyczny, i wchodzące w jego skład lokale. Łącznie w TVP Katowice wyemitowane zostaną 23 odcinki. Lista lokali Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”® na stronie www.slaskiesmaki.pl Lokale, znajdujące się na Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki”®: 1. Restauracja Lelowianka w Lelowie 2.Restauracja EM w Koziegłowach 3. Restauracja Fuerte w Myszkowie 4. Zajazd Hetman w Kroczycach 5. Restauracja Pod Platanami w Wilkowicach k. Zbrosławic 6. Restauracja Hotelu Rezydencja**** w Piekarach Śląskich 7. Restauracja Hotelu Qubus Prestige**** w Katowicach 8. Cukiernia Cichoń w Ornontowicach 9. Restauracja Pod Białym Orłem w Łaziskach Górnych 10. Zajazd Kasztelański w Orzeszu 11. Restauracja Pod Prosiakiem w Tychach 12. Restauracja Ośrodka Szkoleniowo-Wypoczynkowego Stodoły w Rybniku 13. Restauracja Parys w Rydułtowach 14. Restauracja Hotelu Polonia*** w Raciborzu 15. Restauracja Hotelu Dąbrówka*** w Jastrzębiu Zdroju 16. Restauracja Smak Regionu w Pawłowicach 17. Restauracja Zacisze w Pszczynie-Brzeźcach 18. Restauracja Frykówka w Pszczynie 19. Restauracja Stara Piekarnia w Pszczynie 20, Warownia Pszczyńskich Rycerzy w Pszczynie 21. Karczma Rogata w Bielsku-Białej 22. Restauracja Leśniczówka w Istebnej 23. Restauracja Stara Karczma w Jeleśni
 Już w najbliższy wtorek, 23 października, odbędzie się konferencja prasowa, inaugurująca działalność Szlaku Kulinarnego "Śląskie Smaki". Prezentacja 23 lokali tworzących nowy markowy produkt turystyczny województwa śląskiego, połączona z wręczeniem certyfikatów członkostwa w Szlaku Kulinarnym, zorganizowana zostanie w hotelu Qubus w Katowicach. Początek o godz. 12.00. Serdecznie zapraszamy!
Kuchnia śląska jest jedną z najlepiej rozpoznawalnych kuchni regionalnych w Polsce. Każdy wie, że rolada z kluskami i modrą kapustą, to danie wywodzące się ze Śląska, tak jak szampan z regionu Champagne. W menu restauracji Szlaku znajdziemy jednak i specjały kuchni beskidzkiej, jurajskiej, czy zagłębiowskiej. Zalewajka, beskidzkie placki z blachy ze szpyrkami (skwarkami), czy serula (rodzaj żuru na maślance), to tylko niektóre z ponad 100 dań regionalnych jakie serwują restauracje Szlaku.
więcej >>
Dodaj do planera