SZCZEGÓŁY ATRAKCJI TURYSTYCZNEJ
Kategoria: Gastronomia

Restauracja Słoneczne Tarasy


Pyszne jedzenie, miła obsługa, dobra lokalizacja.

Lokalizacja
Ostrężnicka 13
Trzebniów
Niegowa
Jura Krakowsko-Częstochowska
w mieście
Informacje ogólne
: restauracja
: polska
Kontakt
: 34 321 30 03
: https://www.facebook.com/restauracjaslonecznetarasy/
Ceny i udogodnienia
: parking
Dostępność
: cały rok

Nie jesteś zalogowany. Aby skorzystać z planera podróży musisz się zalogować.

Przejdź do strony logowania.

Atrakcje
Trasy
Galerie
Szlak kulinarny Śląskie Smaki
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
W pobliżu
Janów
Jaskinia leży na terenie rezerwatu „Ostrężnik” u podnóża wielkiego filara skalnego, na wierzchołku którego znajdują się zarysy średniowiecznego zamku.
Złoty Potok
Budynek Rybaczówki, wzniesionej w 1935 r. i pełniącej do końca II wojny funkcję schroniska Polskiego Towarzystwa Tatrzańskiego, związany jest z Pstrągarnią Raczyńskich, będącej ongiś pierwszym pstrągowym gospodarstwem rybackim w Europie. Obiekt powstał z inicjatywy hrabiego Aleksandra Raczyńskiego, który dał się poznać także jako pasjonat turystyki. Budynek, na przemian dewastowany i remontowany w czasach PRL oraz zaniedbany w latach po jej upadku, czeka na swą rewitalizację. Obecnie użytkowany jest przez Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie i wykorzystywany w celach turystycznych.
Złoty Potok
Pstrągarnia w Złotym Potoku jest najstarszym tego typu gospodarstwem hodowlanym na terenie Europy kontynentalnej. Stawy na rzeczce Wiercicy (Jura Krakowsko-Częstochowska) zbudował hrabia Edward Raczyński, właściciel złotopotockiego majątku ziemskiego. Urządzenie stawów zlecił najlepszemu ówczesnemu specjaliście - inżynierowi Michałowi Girdwoyniowi. Pierwsze stawy zarybiono w 1881 roku pstrągami sprowadzonymi z Kalifornii w Stanach Zjednoczonych.
Złoty Potok
Wczesnośredniowieczna osada Wały, znajdująca się w rejonie Złotego Potoku, była wieloczłonowym grodziskiem typu skalno-wyżynnego, usytuowanym na lesisto-skalistym cyplu ponad doliną Wiercicy. Złożone z trzech przedgrodzi oraz silnie obwałowanego gródka centralnego, zamieszkiwane było od VIII do XII w. Obok pozostałości osiedla, które stanowią wysokie wały, przebiega czerwono znakowany Szlak Orlich Gniazd.
Czatachowa
We wsi Czatachowa w środku Jury Krakowsko-Częstochowskiej, niedaleko Jasnej Góry, kilku paulinów rozpoczęło w latach 90. ubiegłego stulecia pustelnicze życie. Z czasem teren Pustelni Ducha Świętego został ogrodzony kamiennym murem, mnisi wybudowali niewielki, kamienny kościółek Ducha Świętego i drewnianą kaplicę św. Antoniego Pustelnika, a sami zamieszkali w rozsianych po lesie, skromnych domkach.
zobacz więcej
Noclegi
Czatachowa
Cztery klimatyczne izby do dyspozycji turystów w przepięknie odresturowanym budynku w malowniczo położonej wsi Czatachowa w gminie Żarki. To nowe gospodarstwo agroturystyczne oferuje wypoczynek niedaleko pięknego lasu, tuż przy rowerowym Szlaku Orlich Gniazd.
Trzebniów
Widok z okien to lasy i skały, na których uprawiana jest wspinaczka. W odległości 100m od domku mieści się boisko sportowe do piłki nożnej, siatkówki plażowej oraz plac zabaw dla dzieci. W promieniu 2 km znajdują się jaskinie : Wierna, Trzebniowska i Wiercica.
zobacz więcej
Gastronomia
Złoty Potok
W naszej smażalni ryb można zjeść pysznego smażonego pstrąga i karpia wraz z dodatkami. Mamy tutaj wodę źródlaną i mikroklimat alpejski, dlatego nasze ryby smakują wyśmienicie.
Pstrągarnia w Złotym Potoku jest najstarszym tego typu gospodarstwem hodowlanym na terenie Europy kontynentalnej. Stawy na rzeczce Wiercicy (Jura Krakowsko-Częstochowska) zbudował hrabia Edward Raczyński, właściciel złotopotockiego majątku ziemskiego. Urządzenie stawów zlecił najlepszemu ówczesnemu specjaliście - inżynierowi Michałowi Girdwoyniowi. Pierwsze stawy zarybiono w 1881 roku pstrągami sprowadzonymi z Kalifornii w Stanach Zjednoczonych.
zobacz więcej