Da Pietro to jedna z pierwszych prywatnych restauracji w Krakowie, która z powodzeniem funkcjonuje do dziś. Przez dwadzieścia pięć lat istnienia odwiedziło nas już kilka milionów Gości, a spora część z nich zaprzyjaźniła się z nami na długie lata.
Czasy się zmieniają, ale my trwamy!
Choć w styczniu 2016 musieliśmy zakończyć działalność pod adresem Rynek Główny 17, już po dwóch miesiącach otworzyliśmy restaurację paręnaście metrów dalej w kamienicy „Pod obrazem” Rynek Główny 19.
Znajdziecie nas w jasnych przestronnych piwnicach pod kawiarnią „Słodki Wentzl” i restauracją „Wentzl”. Ci sami kucharze i większość „starej” obsługi zaprasza nadal na pyszne włoskie dania i sezonowe przysmaki.
Siła Da Pietro od samego początku tkwiła w wyjątkowej, oryginalnej kuchni i ludziach, którzy ją tworzą. Pomimo tego, że w Krakowie powstało bardzo dużo nowych pizzerii i włoskich restauracji, Da Pietro wciąż nie traci popularności i jest gwarancją stałej, dobrej jakości. Stoją za tym Ci sami od kilkunastu lat Szef Kuchni i kucharze, pizzerzy, managerowie, barmani i kelnerzy. W naszym menu każdy znajdzie coś dla siebie: są tu propozycje najbardziej popularnych, typowych włoskich potraw, ale także dania nowatorskie – stworzone przez naszego szefa kuchni na bazie oryginalnych włoskich jak i tylko sezonowo dostępnych produktów.
Naszym drugim znakiem rozpoznawczym zawsze była wyjątkowo rozbudowana oferta win.
Do dziś Da Pietro uważane jest za prekursora szerzenia kultury picia wina w Krakowie, a koneserzy doceniają naszą szeroką i doskonale dobraną ofertę win pochodzących z wielu regionów Włoch, Polski oraz całego świata.